Šta je Affiliate Marketing?

 • Home
 • Šta je Affiliate Marketing?

Affiliate marketing je popularna strategija digitalnog marketinga koja omogućava pojedincima i kompanijama da zarađuju novac promovišući proizvode ili usluge drugih firmi. 

Ovaj oblik marketinga se bazira na partnerskom odnosu između tri glavna aktera: trgovca ili vlasnika proizvoda/usluge, partnera ili affiliatea koji promoviše proizvod, i krajnjeg potrošača koji kupuje proizvod ili uslugu. Affiliate marketing je postao sve popularniji zbog svoje efikasnosti i niskih ulaznih troškova za affiliate partnere.

Affiliate Marketing

Osnove Affiliate Marketinga

U ovom procesu promocije i prodaje, svaka strana se fokusira na svoje specifične veštine i zadatke. Marketari se angažuju u promociji proizvoda ili usluga putem affiliate programa, zarađujući provizije na osnovu rezultata svog rada. S druge strane, prodavci ili proizvođači ostvaruju dodatnu prodaju koju verovatno ne bi postigli bez saradnje sa affiliate partnerima. Ovaj model omogućava svakoj strani da se usmeri na svoj posao i iskoristi svoje prednosti.

Zahvaljujući affiliate marketingu, otvara se mogućnost raznovrsnih metoda promocije proizvoda ili usluga, jer proizvođače ne interesuje konkretni način na koji će partneri promovisati njihove proizvode. Affiliate partneri nisu zvanični predstavnici kompanije, što im omogućava veću slobodu u komunikaciji sa potrošačima. Ova fleksibilnost u komunikaciji otvara prostor za promociju korišćenjem različitih jezičkih tonova, manje korporativnih, u odnosu na standardni način promocije koji koristi sam proizvođač.

Affiliate marketing se praktično sastoji iz tri ključna dela: prodavac ili proizvođač proizvoda/usluge, partner (affiliate), i krajnji potrošač. Naravno, da bi affiliate marketing bio uspešan, neophodno je da postoji dobro osmišljen i efikasan marketing plan. Ovaj model omogućava svakoj od navedenih strana da se koncentriše na svoje uloge i zajedno stvaraju win-win situaciju u svetu digitalnog marketinga.

Pružalac usluge ili proizvođač

Da bi affiliate marketing zaživeo, ključno je da postoji proizvod ili usluga koju neko želi da promoviše ili proda. Ovi proizvodi mogu biti različite vrste, uključujući fizičke proizvode poput video-igara, slika, foto-aparata, i različite usluge kao što su turistički paketi, astrologija, poslovni saveti, i mnoge druge.

Proizvođači ili brendovi obično nude proizvode ili usluge koje su usmerene na određenu ciljnu grupu potrošača, i stoga su zainteresovani da privuku što više potencijalnih kupaca koji su relevantni za njihovu ponudu. Ovo zahteva detaljno istraživanje tržišta, identifikaciju ciljne grupe, i uspešno komuniciranje sa potrošačima kako bi se istakla vrednost proizvoda ili usluge.

Ovaj proces često zahteva znatno znanje, trud, i ulaganje u kreiranje i sprovođenje marketinških aktivnosti. Zbog toga mnogi proizvođači odlučuju da ovaj deo posla prepuste drugima u zamenu za procenat od prodaje. Affiliate marketing može biti izuzetno isplativ, čak i kada se koristi kao dodatna marketinška strategija, jer ne nosi sa sobom velike finansijske rizike za proizvođače.

Jedna od ključnih prednosti affiliate marketinga je što proizvođači obično ne moraju direktno učestvovati u kreiranju ili finansiranju marketinških kampanja. Njihova uloga se često svodi na odobravanje promocije proizvoda na određenim web sajtovima ili društvenim mrežama, dok se partneri (affiliates) bave promocijom i privlačenjem novih kupaca. Ovaj model omogućava proizvođačima da minimiziraju finansijske rizike, jer mogu privući veći broj potencijalnih kupaca bez značajnih marketinških troškova. Isplata provizija partnerima postaje mehanizam za nagrađivanje uspešne saradnje u svetu affiliate marketinga.

Affiliate (Partner)

U srcu affiliate marketinga nalazi se partner prodavca, poznat i kao publisher. Ovaj partner ima ulogu promovisanja proizvoda ili usluga proizvođača svojoj ciljnoj publici i za uzvrat dobija procenat od prodaje. Ova saradnja može se ostvariti putem različitih platformi, uključujući i društvene mreže. Ključna stavka je mogućnost postavljanja affiliate linkova ka proizvodima ili uslugama.

Međutim, ovde se često pojavljuju i potencijalne zloupotrebe. Neke affiliate kompanije ili pojedinci pokušavaju da obmanjuju potencijalne kupce tako da klikom na link preusmere korisnike na sajt prodavca bez obaveštenja ili odgovarajućeg transparentnog prikaza. Ovo može stvoriti iluziju da su ti proizvodi ili usluge direktno vezani za publishera, dok u stvarnosti nisu.

Ovakve zloupotrebe su moguće zbog nedostatka jasnih ugovora o zastupanju i transparentnosti u vezi sa promocijom. Affiliate partnerima se često dozvoljava da promovišu proizvode bez stroge kontrole, što može dovesti do problema ako se pojave neetičke ili obmanjujuće prakse. U takvim situacijama, prodavac ili proizvođač može se distancirati od partnera i njihovih postupaka.

Iako su zloupotrebe prisutne u affiliate marketingu, važno je napomenuti da ovaj vid marketinga, kada se koristi na etički i odgovoran način, može doneti znatne koristi svim učesnicima u procesu, uključujući i krajnje korisnike. Transparentnost, integritet i poštovanje pravila su ključni kako bi se očuvala reputacija ovog oblika marketinga i omogućilo dugoročno uspešno partnerstvo između prodavaca i publishera.

Kupac

Najveći fokus u affiliate marketingu leži na povezivanju proizvođača sa krajnjim kupcem. Kupac je ključna tačka u ovom lancu jer njegova akcija – kupovina, je ono što pokreće celokupan sistem. Ako potencijalni kupac ne izvrši kupovinu, prodavac neće ostvariti profit, a time ni affiliate partner neće dobiti proviziju. Dakle, jedina strana koja aktivno ulaže novac u ovom procesu je kupac, a upravo njegova kupovina omogućava celom sistemu da funkcioniše.

Zbog toga je od suštinskog značaja da se potencijalnim kupcima pristupa na odgovoran način, privlači ih i inspiriše na kupovinu, ali istovremeno se pridržava etičkih principa i izbegava bilo kakvo prevarantsko ponašanje.

Tipovi Affiliate Marketinga?

Affiliate marketing može imati različite forme, uključujući:

 • Pay-Per-Sale (PPS): Affiliate partneri zarađuju provizije samo ako dovedu kupca koji stvarno izvrši kupovinu.
 • Pay-Per-Lead (PPL): Partneri zarađuju provizije kada dovedu potencijalnog kupca koji izvrši određenu radnju, kao što je popunjavanje kontakt forme ili prijava za besplatni test proizvoda/usluge.
 • Pay-Per-Click (PPC): Affiliate partneri zarađuju novac na osnovu broja klikova na reklamne linkove koje postave na svojim sajtovima.

Prednosti Affiliate Marketinga

Affiliate marketing je efikasan i profitabilan model digitalnog marketinga koji nosi brojne prednosti za sve učesnike u procesu, uključujući trgovce, affiliate partnere i krajnje potrošače.

 • Niski ulazni troškovi: Affiliate marketing zahteva minimalna ulaganja za pokretanje. Affiliate partneri mogu započeti svoje kampanje sa relativno malim budžetom jer ne moraju razvijati sopstvene proizvode ili usluge.
 • Povećana vidljivost i prodaja: Trgovci koriste affiliate partnere kako bi proširili svoj doseg i privukli nove kupce. Ovo može značajno povećati prodaju i tržišnu prisutnost kompanije.
 • Pasivni prihod: Nakon što su postavili svoje affiliate kampanje, partneri mogu zarađivati pasivno dok privlače kupce, što znači da mogu zarađivati čak i dok spavaju.
 • Raznovrsnost proizvoda i usluga: Affiliate partneri mogu odabrati koje proizvode ili usluge će promovisati. To im omogućava da se fokusiraju na niše koje su za njih relevantne ili koje su popularne među njihovom publikom.
 • Nema inventara ni logističkih problema: Affiliate partneri ne moraju brinuti o skladištenju proizvoda, njihovom pakovanju ili isporuci. Sve te zadatke obavlja trgovac.
 • Transparentnost i merljivost: Affiliate marketing pruža detaljne informacije o performansama kampanje. Partneri mogu precizno pratiti klikove, konverzije i zarade, što im omogućava da optimizuju svoje napore.
 • Različiti marketinški kanali: Partneri mogu koristiti različite digitalne kanale za promociju, uključujući web sajtove, društvene medije, email marketing i druge. Ovo omogućava prilagodljivost i pristup različitim ciljnim grupama.
 • Win-win model: Affiliate marketing je win-win situacija za sve strane. Trgovci dobijaju veću prodaju, partneri zarađuju provizije, a potrošači dobijaju preporuke za proizvode ili usluge koje ih zanimaju.
 • Globalna dostupnost: Affiliate marketing omogućava globalnu prisutnost. Partneri mogu promovisati proizvode ili usluge širom sveta, što otvara vrata međunarodnom tržištu.
 • Nema potrebe za korisničkom podrškom: Partneri se ne bave korisničkom podrškom ili rešavanjem problema kupaca. Ove zadatke obavlja trgovac, oslobađajući partnere od dodatnih obaveza.

Nedostaci Affiliate Marketinga

Iako affiliate marketing nudi brojne prednosti, postoji nekoliko nedostataka i izazova koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja ovog modela digitalnog marketinga:

 • Visoka konkurencija: Povećana popularnost affiliate marketinga dovela je do velike konkurencije među partnerima. To znači da je teže istaći se i privući pažnju ciljne publike, posebno u većim nišama.
 • Nestabilni prihodi: Zarade u affiliate marketingu mogu biti promenljive i nisu uvek konzistentne. Partneri mogu doživeti sezonske fluktuacije ili promene u tržištu koje utiču na njihove prihode.
 • Ovisnost o trgovcu: Partneri su u velikoj meri zavisni o trgovcima ili kompanijama čije proizvode promovišu. Ako trgovac promeni uslove affiliate programa ili se povuče iz programa, partneri mogu izgubiti prihode.
 • Potrebna stručnost: Affiliate marketing zahteva od partnera da razumeju digitalni marketing, SEO, analitiku i druge veštine kako bi efikasno promovisali proizvode ili usluge. Nedostatak znanja može ograničiti uspeh u ovom modelu.
 • Potreba za stalnim praćenjem i optimizacijom: Da bi ostali konkurentni, partneri moraju stalno praćiti performanse svojih kampanja i optimizovati ih. Ovo zahteva vreme i napor.
 • Etika i transparentnost: Neki affiliate partneri mogu koristiti nedozvoljene taktike kako bi privukli kupce, uključujući lažno oglašavanje ili manipulaciju informacijama. Ovo može narušiti ugled affiliate marketinga i dovesti do problema.
 • Mogući sukobi interesa: Affiliate partneri ponekad mogu biti motivisani samo provizijama, a ne kvalitetom proizvoda ili usluga koje promovišu. Ovo može rezultirati preporukama proizvoda koji nisu najbolji za potrošače.
 • Niska konverzija: Iako se privlačeći veliku publiku može generisati mnogo klikova, konverzija u stvarne kupovine može biti niska. Mnogi posetioci neće obaviti kupovinu, što može smanjiti zaradu partnera.
 • Promene u algoritmima pretraživača: Promene u algoritmima pretraživača, kao što su Google, mogu značajno uticati na vidljivost i rangiranje partnera u pretrazi. Ovo može imati negativan uticaj na promet i zaradu.
 • Porezi i zakonske obaveze: Affiliate marketing može izazvati porezne i zakonske obaveze koje partneri moraju ispoštovati, posebno ako posluju na globalnom nivou.

Zaključak

Affiliate marketing predstavlja izuzetno efikasan model digitalnog marketinga sa brojnim prednostima i izazovima. Ovaj oblik marketinga omogućava trgovcima da prošire svoj doseg i privuku nove kupce, dok affiliate partnerima pruža mogućnost za pasivan prihod i fleksibilnost u izboru proizvoda ili usluga za promociju.

Međutim, važno je napomenuti da affiliate marketing zahteva stručnost, trud i odgovornost kako bi se postigao uspeh. Nedostaci, uključujući konkurenciju, nestabilne prihode i potrebu za stalnim praćenjem, takođe treba uzeti u obzir prilikom razmatranja ovog modela.

Ključ uspeha u affiliate marketingu leži u etičkom i odgovornom pristupu, transparentnosti i kvalitetnom promovisanju proizvoda ili usluga. Kroz pažljivo planiranje, praćenje performansi i optimizaciju kampanja, affiliate partneri mogu ostvariti zadovoljavajuće prihode, dok trgovci mogu povećati prodaju i tržišnu prisutnost. Upravljanje affiliate marketingom zahteva balansiranje između prednosti i nedostataka kako bi se ostvario obostrani uspeh u ovom dinamičnom digitalnom okruženju.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.